niedziela, 21 września 2014

8. Najlepsze śniadanie !

Witajcie w ten uroczy niedzielny poranek ! :)
Wczoraj na grzybobraniu mieliśmy takiego farta,że szok ! Znaleźliśmy takiego wielkiego borowika tuż przy ścieżce, że wystarczyło dla każdego na kolacje :)
Wczoraj również upiekłyśmy z mamą ciasto, którego konsumpcja nastąpi na popołudniowej kawie z przyjaciółką :D
A teraz się Wam pochwalę najlepszą pieczoną owsianką jaką kiedykolwiek jadłam !
Dla ciekawych podam przepis, może się ktoś zainspiruje ? :)




Pieczona śmietankowa owsianka zapiekana z gruszką w migdałowo-cynamonowej skorupce i syropem daktylowym/kakao z mlekiem

Przepis:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • łyżka mąki pełnoziarnistej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • gruszka
  • zmielone migdały i cynamon
  • syrop daktylowy*
Żółtko oddzielić od białka. Żółtko wymieszać z płatkami, jogurtem, proszkiem do pieczenia, mąką. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z drugą masą. Dodać aromat. Naczynie natłuścić masłem. Gruszkę obrać i obtoczyć w zmielonych migdałach i cynamonie. Umieścić gruszkę w naczyniu i zalać otrzymaną masą. Syrop daktylowy nabierać na łyżeczkę i utworzyć wybrany przez siebie wzorek po bokach. Piec 20-30 min. w 185 *C. Wyciągnąć i rozkoszować się każdym kęsem. :)
Smacznego !
*syrop daktylowy(daktyle zalane wodą i zmiksowane blenderem na mus)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz