poniedziałek, 3 sierpnia 2015

291. Sernikowa chmurka !

Tyle słońca od rana !
Gdyby tylko nie było tak duszno, byłoby idealnie :)
Wyszłam dziś na taras poczytać książkę
 i zaraz musiałam wracać do domu bo się prawie roztopiłam :P

A na ochłodę, zrobiłam sobie serniczka !
Na gorące dni, jak znalazł :)





Cynamonowo-waniliowy serniczek gotowany na zimno podany z bananem, sosem orzechowym, suszoną figą i makiem/kawa z mlekiem

10 komentarzy:

  1. Ale ja dawno nie robiałm serniczka! Kusisz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak samo... Już zapomniałam jak cudnie potrafi chłodzić w upalne poranki :D

      Usuń
  2. ale cudnie wygląda, a ta figa na górze dopełnia wszystko

    OdpowiedzUsuń
  3. A mogłabyś dokładnie napisać jak go przyrządzasz? Będę ogromnie wdzięczna, bo wygląda fenomenalnie. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście ! Już podaję przepis :)
      składniki:
      250 g twarogu półtłustego
      1 jajko
      coś do posłodzenia(u mnie syrop klonowy)
      1/4 szklanki mleka
      łyżeczka cynamonu
      łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym
      Twaróg wymieszać z jajkiem, syropem i cynamonem. Podgrzać co chwilę mieszając. Proszek budyniowy rozprowadzić w mleku i powoli wlać do gotującego się twarogu ciągle mieszając. Mieszać do zgęstnienia i wlać do miski. Pozostawić do ostygnięcie i zostawić na noc w lodówce :) Smacznego :D

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję, z pewnością wypróbuję! :-)

      Usuń
  4. gotowany serniczek.. wieki go u mnie nie było!
    oj tak, trochę chłodnego wiatru nie zaszkodziłoby :P

    OdpowiedzUsuń