piątek, 11 września 2015

319. Chrupiące gofry bez jajka !

Dzisiaj postanowiłam rano poeksperymentować.
Gofry bez jajka pojawiały się już na Waszych blogach, 
więc postanowiłam się za nie zabrać.
Co prawda weganką nie jestem i raczej to się nie zmieni,
lubię poznawać nowe kombinacje i smaki :)

W smaku bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły, 
a najbardziej ich chrupkość !
Chyba będą to moje ulubione gofry, zaraz po kukurydzianych :)

A smakach dziś, bardzo jesiennie, adekwatnie do pogody za oknem.
Jabłko, cynamon, miód, orzechy <3



Cynamonowe orkiszowo-ryżowe gofry podane z ricottą, orzechami włoskimi i karmelizowanymi w miodzie jabłkami/kawa z mlekiem

Przepis:

  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • łyżka mąki ryżowej
  • łyżeczka cynamonu(niekoniecznie)
  • szczypta proszku do pieczenia i sody
  • mleko do konsystencji
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wlać do gofrownicy. Co chwilę sprawdzać czy są upieczone. Wyjąć i zajadać. Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Nie dość, że takie piękne to jeszcze tak ładnie podane. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie jestem weganką, a bardzo często zdarza mi się wykorzystywać wegańskie patenty, bo przypadają mi do gustu. Do gofrów się przymierzałam, ale jeszcze nie wypróbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te gofry wyglądają idealnie i zapewne tak też smakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusisz tymi goframi! Chyba jutro wyjmne gofrownicę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiały być pyszne :)
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń