wtorek, 20 stycznia 2015

124. Nowy faworyt !

Uzupełniłam  poprzedni post, 
więc jeśli ktoś ma ochotę na drożdżowe kluseczki kładzione na mleku zapraszam po przepis  :)  

Dziś w domu jestem wcześniej z racji urodzin Taty :)
Wieczorem wybieramy się wszyscy do restauracji, 
wiec sorry matematyko, ale tym razem przegrałaś :P

Jak dotychczas moim ulubionym budyniem był budyń bananowy, tak teraz moim number one jest budyń bananowo-kawowy !  

Jeżeli potrzebujecie kopa energii z rana
 wypróbujcie go koniecznie !
(a jeśli macie jeszcze słoiczek po maśle orzechowym lub nutelli(mój czeka na wykorzystanie, ale na bank pojawi się w nim ten budyń) to po protu musicie go zrobić)

Domowy bananowo-kawowy budyń na mleku z musli i gorzką czekoladą 90% podany w słoiczku po domowym maśle orzechowym/herbata czerwona

Przepis:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • cały albo pół rozgniecionego banana
  • 2 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej
  •  łyżka kawy rozpuszczalnej (można więcej dla uzyskania bardziej kawowego smaku)
Szklankę mleka zagotować wraz z bananem. Dodać kawę i wymieszać. W 1/2 szklance mleka dobrze rozmieszać skrobie. Powstały płyn powoli wlewać do gotującego się mleka cały czas mieszając. Mieszać do zgęstnienia i przelać najlepiej do słoiczka po maśle orzechowym !
Smacznego !

10 komentarzy:

  1. kto by się przejmował matematyką, gdy są urodziny Taty! Dużo zdrówka mu :*
    A budyniem bym nie pogardziła :3

    OdpowiedzUsuń
  2. No to musiało być coś rewelacyjnego :)
    I mam nadzieję, że kolacja udana :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To musiało być mega dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Matematyka też musi czasem ulec woli przeznaczenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszyscy dzisiaj szaleją z kawą :D smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamienię na kawę zbożową i będzie idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. konsystencja idealna! z wielką chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oo jak z dodatkiem kawy to ja poproszę :D
    miłego świętowania :)

    OdpowiedzUsuń