poniedziałek, 19 stycznia 2015

123. Drożdżowelove

Jezu, co to było za śniadanie !
Tak jak sobie obiecałam, zrobiłam drożdżowe kluchy(nie, nie kluski) !
Tak mi ciasto wyrosło, że w czasie gotowania całe mleko mi wchłonęły XD 
Coś czuję, że w tym tygodniu się jeszcze pojawią :D

A tymczasem, szkoła dała o sobie bardzo gwałtownie znać.
2 sprawdziany, kartkówka, wypracowanie, lektura i masa zadania domowego w tym tygodniu, a i jeszcze nauka do olimpiady...
Powariowali, czy co ? 0.o


Makowe drożdżowe kluski kładzione na mleku podane z chipsami kokosowymi, skórką z cytryny i suszoną żurawiną/ herbata żurawina&granat
Przepis(ja robiłam na oko, ale proporcje są mniej więcej takie same) :

  • 12 g drożdży (świeżych)
  • 1 i 1/3 szklanki mleka (letniego)
  • łyżeczka cukru
  • 60 g mąki pełnoziarnistej
  • jajko
  • mak(opcjonalnie)
Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki letniego mleka z łyżeczką cukru. Odstawić na około 10 min. Dodać jajko, mąkę, mak i wyrobić ciasto(dodać mąki, jeśli będzie zbyt "mokre"). Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut(ja ciasto włożyłam na noc do lodówki pod przykryciem i mocno wyrosło). Zagotować szklankę mleka. Łyżeczką kłaść ciasto na gotujące się mleko. Gotować około 3 min i kluski przelać do miseczki. Smacznego !

11 komentarzy:

  1. Pierwszy raz słyszę o kluskach drożdżowych, ale prezentuje się to smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. oo drożdżowe, ja znów mam na nie ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. oooo, jeszcze zostało mi troszkę drożdży ;>

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojeju, aż tak wpiły mleko :D?! Ale za to musiały być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super kluski! I jeszcze makowe, pycha:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis proszę! Bo wyszły niesamowite *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. super wyglądają! a ze szkołą cie rozumiem -sama mam ferie, ale i tak musze sie uczyc do gigantycznego trstu, czytac lekture...
    zapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. wow, świetne te kluski! wyszły niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń